Ställ krav på Ryssland

I den mån det går att påverka Ryssland bör den svenska regeringen kräva att Ryssland omedelbart friger Kohveri, Kolchenko, Sentsov, Sevchenko samt drar sig tillbaka från Ukraina.

Putin har åter demonstrerat sitt totala förakt för internationell rätt. Nyligen dömdes den ukrainske filmregissören Sentsov och aktivisten Kolchenko på falska grunder till 10 respektive 20 års fängelse. Ett annat ryskt övergrepp var kidnappningen av den estniske gränsvakten Eston Kohveri. Denne kidnappades i Estland av den ryska säkerhetstjänsten och dömdes till 15 års fängelse i Ryssland i en farsartad rättegång.

Det finns risk för ytterligare ett ryskt justitiemord. Den ukrainska piloten Nadia Savchenko kidnappades i Ukraina och fördes över gränsen. Hon påstås ha medverkat till att två ryska journalister dödats trots att det finns vittnen på att hon inte befann sig i närheten när det skedde.

Denna förvrängda syn på hur rättvisa ska skipas är ett av många tecken på att Ryssland åter håller på att bli en totalitär regim. Sedan mars 2014 har Ryssland illegalt annekterat Krim, ockuperat stora delar av Donbassregionen i Östra Ukraina och medverkat till nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 över Ukraina. I ett patetiskt försök att förhindra sanningen från att uppenbaras lade Ryssland veto i FN mot bildandet av en undersökningskommission.

Den svenska regeringen har tidigare tydligt uttryck sitt stöd för Ukraina. I den mån det går att påverka Ryssland bör den svenska regeringen kräva att Ryssland omedelbart friger Kohveri, Kolchenko, Sentsov, Sevchenko samt drar sig tillbaka från Ukraina.

Mats Marcusson

1 thought on “Ställ krav på Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.