Ja till Nato

I korthet: Detta inlägg är en insändare i Sydöstran som replik på en snubbe som inte vill att vi ska vara med i NATO.

In English: This post is a letter to a newspaper. It’s a reply to someone who doesn’t want us to be a NATO member. I argue that Ukraine would not have been attacked by the imperialists in Kremlin if Ukraine had been member of NATO in 2014 when the war began. The Baltic countries have not been attacked despite Putin’s mad imperialistic dreams. Why? Because they’re members of NATO.

However, Putin is mad. It can’t be ruled out that he attacks the Baltics. Should that happen, we need to be in NATO too.

 

Gunnar Sandwall undrar i sin insändare i Sydöstran den 26 mars om Nato verkligen är frälsningen från allt ont i världen. Nej, naturligtvis inte. Men det ukrainska folket hade inte varit utsatt för en besinningslös terror från imperialisterna i Kreml om Ukraina hade varit medlem i Nato.

Ryssland hade sannolikt inte inlett kriget mot Ukraina och ockuperat Krym och östra Donbas 2014 om Ukraina hade varit medlem i Nato. Vid den tidpunkten var Ukraina neutralt enligt landets författning.

De baltiska länderna är dock medlemmar i Nato vilket hittills skyddat dem från Kremls imperialistiska ambitioner. Med tanke på händelseutvecklingen och Putins irrationella beteende kan det dock inte uteslutas att de ryska styrkorna inleder ett anfall på Baltikum. I det läget kan vi inte stå utanför Nato.

Därför ska vi ansöka om medlemskap så fort som möjligt. En ansökan om medlemskap i NATO är inte bara yttryck för en egoistisk strävan att beskydda sig själv. Det är också ett uttryck för solidaritet med de folk som hotas av imperialisterna i Kreml.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.