Tragedin i Odessa

Som framgår av det nyligen publicerade World Press Freedom Index är pressfriheten hårt beskuren i Ryssland. Det hindrar inte Kreml från att utnyttja andra länders pressfrihet i propagandasyften, skriver Mats Marcusson.

Till sin hjälp har regimen i Kreml proryska troll. Några svenska beskrevs i ett DN-reportage 22/4.Den andra maj infaller treårsdagen av tragedin i Odessa då drygt 40 människor dog i en brand. Årsdagen kommer som att utnyttjas av trollen som påstår att det var fascister som var skyldiga till tragedin och att den nuvarande regeringen i Ukraina kom till makten genom en nynazistisk statskupp.För den som vill veta vad som hände i Odessa finns åtminstone två oberoende källor som granskat händelserna. En av Europarådet och en annan av ukrainska journalister, 2 Majgruppen. Enligt dessa objektiva källor så hände i korthet följande. Överenskommelsen om två separata marschvägar för proukrainska och proryska demonstranter bröts när 300 proryska demonstranter överföll de proukrainska demonstranterna. De senare kallade på förstärkning och fotbollssupportrar från en pågående fotbollsmatch skyndade till. De proryska demonstranterna tvingades dra sig tillbaka till Fackföreningens hus där molotovcocktails kastades från båda sidor, huset började brinna och över 40 människor dog. Fler hade dött om inte proukrainska demonstranter hade räddat ett antal av sina meningsmotståndare. Det finns inga fakta som stöder påståenden att fascister organiserade tragedin.

Mats Marcusson

1 thought on “Tragedin i Odessa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.