Fakta om flyktingsituationen i Ukraina

Uppgifterna om antalet ukrainare som befinner sig på flykt inom och utanför Ukraina varierar stort. Enligt uppgifter från UNHCR och, den norska frivilligorganisationen, IMCR så befinner sig mellan 800 000 och 1,5 miljoner ukrainare på flykt inom landet, 50 000-60 000 av dessa har flytt från Krym efter den ryska illegala annekteringen. Många som tvingats bort från sina hem återfinns i Luhansk och Donetsk men de flesta flyktingar från den ryskockuperade delen av Donbass finns i andra delar av Ukraina.

Mellan 270 000 och 320 000 tycks ha flytt till Ryssland. Det är dock långt ifrån en miljon som Ulf Bjerén påstår i sin insändare. Uppgifterna om en miljon uppges endast av ryska statskontrollerade medier som TASS och Russia Today. Det är medier som dagligen sprider lögner och desinformation om Ukraina och den ryska invasionen.

Eftersom Ulf Bjerén inte drar sig för att upprepa de ryska lögnerna om ukrainska flyktingar är det inte heller förvånande att han kallar de ryska lastbilskolonnerna som för in vapen och trupper för humanitär hjälp. Även här finns det gott om bevis i form av rapporter från FN, OSSE, ögonvittnen och rapporter av journalister som bl.a. träffat på beväpnade turistande ryssar i uniform i Ukraina.

Mats Marcusson

2 thoughts on “Fakta om flyktingsituationen i Ukraina

  1. Ovan skickades in till blt.se som svar på den här: http://www.blt.se/din-asikt/ryssland-ar-storsta-flyktingmottagaren/
    som en gammal övervintrad Sovjetkommunist skickat in. Mitt svar togs tyvärr inte in. Idag publicerade Blt en ny insändare av Bjerén. Den gäller det ryska uttalandet om ett ev. svenskt Natomedlemskap. Verkar som Bjerén får in allt han skickar in. Jag skickade även in ett svar på Bjeréns nya insändere. Får väl se om den tas in. Kanske hela insändarredaktionen är Kremlintrogna.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.