Låt Ukraina fira

Den 24 augusti firas Ukrainas självständighetsdag av ukrainare över hela världen med undantag av de delar som annekterats eller ockuperats av Ryssland. I dessa områden är det farligt att vifta med ukrainska flaggor eller bära landets färger. Ukrainas självständighetsdag är en nagel i ögat på president Putin, som betraktade Sovjetunionens sammanbrott som 1900-talets största geopolitiska katastrof.

De senaste dagarnas upptrappning av ryska trupper kring Ukrainas gräns är oroande och det finns risk för en ny rysk offensiv i östra Ukraina. Detta skulle vara ytterligare ett brott mot vapenvilan och den överenskommelse som träffades i Minsk.

Västländer och övriga demokratier måste öka trycket på Ryssland för att få regimen att dra tillbaka sina trupper från Ukraina. Ett första steg av den svenska regeringen och av svenska medier bör vara att kalla ryska soldater för ryska soldater och inte för ”separatister” eller ”rebeller”.

Mats Marcusson

1 thought on “Låt Ukraina fira

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.