Total bojkott bättre

Runt omkring i Europa har slutet på andra världskriget firats. Men segern över nazisterna kan högtidlighållas på olika sätt.

I de flesta länder ligger tyngdpunkten på ett fredligt budskap. I Ryssland firades segerdagen med en militärparad där bland annat 10-åriga flickor och pojkar i uniformer marscherade. Andra inslag var uppvisningar av missiler, nya tanks och andra vapen avsedda att demonstrera Rysslands militära förmåga.

Sovjetunionens sammanbrott betraktas av den ryske presidenten Vladimir Putin som 1900-talets största geopolitiska katastrof. Som ett led i återupprättandet av Ryssland har en ökad satsning på militärens förmåga genomförts. Den ökade militära styrkan har prövats under ockupationerna av Abchazien, Sydossetien, Krim och östra Ukraina. Ryska kränkningar av luftrum och territorialvatten är andra sätt att demonstrera militär makt.

Mjukare maktutövning sker genom informationskrig som går ut på att med lögner misskreditera dem som Kreml uppfattar som fiender. Denna krigföring riktar sig inte bara utåt mot opinionen i andra länder utan även mot den ryska befolkningen, som dagligen matas med lögner om bland annat kriget i Ukraina. Medier och organisationer som söker sanningen om kriget drabbas av indragna tillstånd, åtal för terrorism, stämplas som utländska agenter och trakasseras på annat vis. Som bekant är det livsfarligt att vara oppositionell i Ryssland.

Därför bojkottades paraden i Moskva av många länder. Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde rätt som inte åkte till Moskva. Det var däremot inte rätt av Sverige att representeras av ambassaden i Moskva. En total bojkott skulle ha visat att Sverige inte accepterar att Ryssland för krig mot Ukraina.

Mats Marcusson

1 thought on “Total bojkott bättre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.